Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

saját domain alatti wiki[szerkesztés]

Sziasztok!

Van egy saját domain alatti wiki oldal, amit szeretnék a saját domain-em alatt magyarul kiadni. milyen formában van erre lehetőség? wf.mail.ru/wiki

Köszönöm – Aláíratlan hozzászólás, szerzője MasterFUN (vitalap | szerkesztései) 2019. október 15., 13:43‎

Mentorkeresés: Szervátiusz Klára vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Szervátiusz Tibor, Szervátiusz Jenő
 • Néhány szó a hátteremről: A Szervátiusz Alapítvány elnöke vagyok, özvegye Szervátiusz Tibornak
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom az idegenek által feltöltött képeket lecserélni! Még a portréfotó se jó!Szervátiusz Klára vita

Kérdés a(z) Lengyel György lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 24., 20:29)[szerkesztés]

A származási adatokat töröltük.Miért került vissza?Kérem levételét, vagy az ÖSSZES adatom törlését végleg. --TutteCosifan vita 2020. március 24., 20:29 (CET)

@Kolibri1803, Bencemac: Kérlek tisztázzátok (mint beillesztő, illetve a törlést visszavonó), hogy szükség van-e a cikkben a Származása szakaszra, s ha igen, miért? Köszönöm, – Vépi vita 2020. március 26., 17:19 (CET)

Nem szükséges. Törlöm. – Kolibri1803 vita 2020. március 26., 17:27 (CET)

Mentorkeresés: GuliAnd vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

GuliAnd vita 2020. március 26., 16:11 (CET)Üdvözlöm! Az általam magyar nyelven sikeresen elkészített lapot szeretném angol nyelven is megjelentetni (a fordítást elkészítettem). A meglévő lapomhoz kapcsolódva ezt hogyan tudom megvalósítani? Köszönettel, András

Az angol cikket az angol Wikipédiában külön kell feltölteni. Ha ez sikerült, az összekötésük már egy egyszerű lépés lesz. – Vépi vita 2020. március 26., 17:22 (CET)

Kérdés a(z) Görög Mara lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 26., 17:09)[szerkesztés]

Egy kép feltevése az oldalra --Drkdorka vita 2020. március 26., 17:09 (CET)

Képek feltöltéséről itt lehet olvasni: Wikipédia:Képek#Képek feltöltése. – Vépi vita 2020. március 26., 17:25 (CET)

Mentorkeresés: Grbncs vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Élő személy életrajza
 • Néhány szó a hátteremről: Munkahelyi megbízás a főnököm életéről, munkásságáról wikipédia oldalt készíteni
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Szeretném ha valaki akinek kedve és kitartása van, segítséget nyújtana az oldal kialakításában. A feladat a következő: egy doktor aki 30 éve kiemelkedő szerepet vállalt Magyarországon a rák és szívinfarktus szűrésben eddig 50.000 komplex szűrővizsgálatot és több mint félmillió lakossági rák és infarktus szűrést végzett szeretné ha egy oldalt készítenénk munkásságáról. A feladat komplikált... :)

Grbncs vita 2020. március 27., 07:37 (CET)

Kedves Grbncs! Tudnod kell, hogy itt mindenki a szabadidejéből, lelkesedésből dolgozik, ebből adódóan ki-ki azzal foglalkozik, ami érdekli. Segítséget szívesen adunk a konkrét kérdések megválaszolásában, a szerkesztések technikai ismertetésében, de a munka dandárja rádmarad: a források összegyűjtése, a szöveg megírása a te reszortod. Tettem most egy dobozt a vitalapodra, amiben össze vannak gyűjtve a legfontosabb tudnivalók a Wikipédiáról és a Wikipédia szerkesztővé válásról. Használd a próbalapod a cikk felépítése során, nézegesd, hogy más, hasonló életutú személyek szócikkei hogy néznek ki, hogy épülnek fel, és láss neki a próbalapodon (ne élesben).
Annyit még megjegyeznék, hoyg a tapasztalatok szerint nem szokott jól sikerülni, ha olyasvalamiről ír valaki, amivel kapcsolatban személyes függésben van (legyen az érzelmi, egzisztenciális stb.), mert könnyen sérülhet az a távolságtartó álláspont, ami egy lexikon szócikkhez elengedhetetlen. Az ezzel kapcsolatos gondolatainkat összegyűjtöttük a Wikipédia:Önéletrajz oldalon. Ezekre kiemelten figyelj majd.
Ha konkrét kérdésed van, nyugodtan tedd fel akár itt is, valaki biztosan segíteni fog, de a szócikkírás fogásait ebben az esetben is el kell sajátítanod, hiszen te fogod megírni. Palotabarát vita 2020. március 27., 09:36 (CET)

Mentorkeresés: Germar99 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsóri_Martin
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: semleges nézőpont elve, forrásmegjelölés szükséges az ellenőrizhetőség érdekében. ( ebben a 2 témában szeretnék segítséget kapni! Köszönöm!

Germar99 vita 2020. március 27., 15:53 (CET)

A cikked vitalapján átbeszéltük azt is, hogy miért nem semleges (törölni kellene a sallangokat), s azt is, hogy mihez kellene forrás. A sallangokkal nem is az a legnagyobb baj, hogy ott vannak, hanem az, hogy rajtuk kívül szinte nincs más, ami kiadjon egy Wikipédia-cikket. Rájuk van építve. – Vépi vita 2020. március 27., 15:58 (CET)

Személy infobox tartalma[szerkesztés]

Sziasztok! A Neil Armstrong cikkel kapcsolatban jelentkező probléma, hogy a bevezetőben fel van téve egy „Személy infobox” sablon és az infoboxban emberünk születési idejére és helyére vonatkozóan raklapnyi forrásmegjelölés van, amelyek egy része lehet, hogy nem is releváns, másrészt felesleges. Ráadásul van hiányos, vagy téves adat is (pl. „Házastársa” címszó alatt). Ezeket hol lehet szerkeszteni, pontosítani, hogy az infobox helyesen jelenjen meg? Moonwalkr vita 2020. március 30., 11:51 (CEST)

Szia! Ezeket a wikidatából húzza be. Ki lehet gyomlálni a wikidatából a felesleges forrásokat, de nagy valószínűséggel egy bot előbb-utóbb visszarámolja. Én inkább azt javaslom, hogy a {{Személy infobox}}(?) kérdéses paramétereit kézzel töltsd ki, mint ahogy itt csináltam. Amelyik paramétert egyáltalán nem akarod, hogy megjelenjen, oda írjál - jelet. Whitepixels vita 2020. március 30., 12:08 (CEST)

Mentorkeresés: Almonddd vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az lenne a kérdésem, hogy hogy tudnék képet berakni a Meghan sussex-i hercegné szócikkbe. Az angol nyelvű szócikkben ugyanis vannak képek, amik szerintem nincsenek a szócikkíró tulajdonában és valószínűtlen, hogy a képek tulajdonosait megtalálta és engedélyt kért tőlük.

Almonddd vita 2020. március 30., 23:57 (CEST)

Végignztem az angol cikkben levő képeket. Mind fent van a Commonson, úgyhogy elvileg mi is szabadon felhasználhatjuk őket. – Hollófernyiges vita 2020. március 31., 13:27 (CEST)

Kérdés a(z) Kutya lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 31., 17:30)[szerkesztés]

Hogyan tudok szerkesztést végrehajtani? --Simrol123 vita 2020. március 31., 17:30 (CEST)

Kezd ezzel, kattints ide: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. március 31., 17:37 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Derecskeigyula/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 1., 13:34)[szerkesztés]

Forráshivatkozások szerkesztése miként történik? --Derecskeigyula vita 2020. április 1., 13:34 (CEST)

Derecskeigyula a <ref> taget már látom, megtaláltad, nem is rossz, ahogy használod, csak a "group" részt vedd ki belőle. Csak simán ennyi legyen:
<ref>Koppány T.: A castellumtól a kastélyig. 48. /Históriaantik Kiadó 2006/</ref>
Viszont! A forrásjelzésnek pontosnak kell lennie. Itt az interneten nincsenek terjedelmi korlátok, írd ki bátran a szerző nevét, nem kell rövidíteni a keresztnevet. Ha a 48. az oldalszámra vonatkozik, írd utána, hogy oldal (vagy: o.). Ebben a másik forrásban:
/Rimaszombat 1894/.">Balogh Béla: Putnok mezőváros múltja és újabb kora 1881
A megjelenés helye és ideje a forrás elejére került, a végére kell tenni, és tisztázni, hogy mi az 1881 és mi az 1894.
Nézd meg azt is, hogy néz ki egy-egy épületről szóló cikkünk felépítése! Pl. ez: Podmaniczky–Vigyázó-kastély. Mindig van egy nagyon rövid bevezető, ami tisztázza, hogy mi a neve, hol van, mikor épült, ki tervezte vagy/és építtette, milyen stílusban. A hosszabb részletezés már egy külön szakaszban folytatódik.
Jól haladsz, csak így tovább! Palotabarát vita 2020. április 1., 15:46 (CEST)

Kérdés a(z) Wikipédia:Jelölt lapváltozatok lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 7., 11:22)[szerkesztés]

hogy lehet úgy szerkezteni hogy az megmaradjon? minden ember lássa --Sakk1234 vita 2020. április 7., 11:22 (CEST)

Igen, ezt kell olvasgatni: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. április 7., 13:28 (CEST)

Kérdés a(z) Sebastian Kurz lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 7., 22:45)[szerkesztés]

Hogyan kell képet be helyezni? --Segítő 12 vita 2020. április 7., 22:45 (CEST)

Innen megtudhatod azt is, hogyan kell képet behelyezni: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. április 8., 09:06 (CEST)

Mentorkeresés: Lazybacsi vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Lazybacsi vita 2020. április 8., 10:44 (CEST)

Kérdés a(z) Duna World lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 8., 12:11)[szerkesztés]

Szeretnék egy dalt küldeni a tesverem és édesanyám születtesnapjára ha lehet a dal legyen --Tamko margit vita 2020. április 8., 12:11 (CEST)

Kedves Tamko margit, erre az e-mail címre kell elküldeni a kérést: onokkertek@dunatv.hu Palotabarát vita 2020. április 8., 13:09 (CEST)