Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-04-07 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  


tojásfestés[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan írjuk helyesen: vöröshagyma héja?
--86.59.170.207 (vita) 2020. április 6., 11:48 (CEST)
válasz

Így is helyes. Vagy így: vöröshagymahéj. – Vépi vita 2020. április 6., 12:04 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Ahogyan leírtad, az az alak hibátlan.
A 'héj' a szó szótári alakja. (Alanyeset.)
A tárgyesete: héjat.
Ha valaminek a birtoka, akkor: héja, ahogyan leírtad. (Ami alakilag megegyezik a ragadozómadár nevének szótári alakjával: héja. - Ennek birtok-alakja: héjája.)
Az MTA helyesírási tanácsadása szerint egybeírandó: vöröshagymahéj. (Meg is indokolja. Az AkH-rövidítés az akadémiai Helyesírási szabályzatra mutat, az utána írt szám szerinti szabályára, az OH-rövidítés pedig az Osiris-féle Helyesírásra, a szám pedig annak oldalára.)
Ha valamiért nehézkesnek érzed az egybeírt alakot, akkor írd kötőjelesen: vöröshagyma-héj. Ez a forma sohasem hibás, mert nem félreérthető. Katonásan, mereven. Persze, ez fogalmazási kérdés: nagyon kihangsúlyozza a vöröshagyma 'héj'-"attribútumát"... :-)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. április 6., 12:45 (CEST)

Milyen magyarázat az, hogy sohasem hibás, mert nem félreérthető? Igenis hibás. Megnézzük a helyesírási szótárban (konkrétan a vöröshagymakrém szerepel benne), ez nem elég? Vagy a szótagszámlálási szabály (139. pont)? – Vépi vita 2020. április 6., 13:00 (CEST)

Igen, a szótag-számlálási szabály szerint egybeírandó, mivel ez csak 5 szótag. Ezt mondja az AkH 128-129. szabálya.Ezt az MTA helyesírási tanácsadása is.
Az én álláspontom az, hogy a szótagszámlálás nem kötelező, ha a szóalakkal a szóösszetétel valamely tagját - ez kézenfekvő lehet az utolsónál - kötőjelezéssel kiemelem. Ennyi. Én bátran használom ezt a módot.
Ezt tekintsük szokatlan, alkalmi szóösszetételnek (írói szabadságnak) (AkH262)! Az MTA helyesírási tanácsadása is mondja, a javaslata megjelenítése után: „... gyakran előfordulhat, hogy rendszerünk nem képes az összes lehetséges helyes megoldást megmutatni. Az általunk javasolt megoldások mellett mindig lehetnek más helyes megoldások is.” Én is így gondolom. A fogalmazás szempontját ezért említettem a kérdezőnek.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. április 6., 15:32 (CEST)

„... gyakran előfordulhat, hogy rendszerünk nem képes az összes lehetséges helyes megoldást megmutatni. Az általunk javasolt megoldások mellett mindig lehetnek más helyes megoldások is.” Ez a mondat nyilvánvalóan nem erre az esetre vonatkozik. „szokatlan, alkalmi szóösszetételnek (írói szabadság)” Igen, de ne a Wikipédiában. „bátran használom” Persze. Csak kérdés, hogy hol. Lehetőleg ne itt, és lehetőleg még kevésbé tanácsadásban. – Vépi vita 2020. április 6., 15:45 (CEST)

Milyen gyakori, hogy valakit vallásosnak nevelnek és istentagadó?[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen gyakori, hogy valakit vallásosnak nevelnek és istentagadó? A kisgyerekek sokszor a mesében is hisznek. Aztán amikor felnőnek, rájönnek hogy az csak mese. Olyanra gondolok aki legkésőbb akkor, vagy nemsokára rájön erre. Akár úgy is hogy a szülei papok. Én 2 éves korom előttről semmire se emlékszek, 2-4 éves koromban beszélhettek nekem először Istenről. Én mindenhez úgy álltam hozzá hogy mi értelme, célja van ennek, például kisgyerekként eleve magamtól rájöttem, hogy felesleges az utcán ruhában járni, a felnőttek többsége emiatt hülye, ennek semmi értelme. A hallottaknak síremlék, virág felesleges: úgyse lesz nekik jobb. Stb, stb, rengeteg ilyen dolog van. Most felnőttként is így gondolkodok, nyilván hőmérséklet, napsugárzás miatt időnként kell ruha, a bőr bekoszolódása ellen is jó, karcolások, bőrön át felszívódó mérgek, stb. ellen is. A hazaszeretet saját magammal szembeni faji megkülönböztetés, nem kell hogy a nyelv, kultúra megmaradjon, jó más nyelv is, asszimilálódhat a nemzet. Természetesen a kicseszési célú dolgokat elítélem: mondjuk a környező országok magyarellenessége. Csak a reál tantárgyak érdekelnek. Kisgyerekként is eleve úgy gondoltam, hogy mi van ha Istent valaki csak kitalálta, és a többség hiszékeny és elhitte. Akkor se hittem el hogy van Isten, sose. Pedig nem voltak fanatikusak a szüleim, ragaszkodtak hozzám. Félelmetes volt, hogy mindenben felnőtt korukban is gyerekek döntenek helyettem: a szüleim. Mindigis felnőtt korukban kisgyereknek tekintettem a hívőket. Egyébként nem papok a szüleim, hanem bírók, és mivel nagyon lenézően beszéltek rólunk istentagadókról, nem mondtam meg nekik hogy nem hiszek. Vagyis arra vagyok kíváncsi, milyen gyakori hogy valaki olyan mint én, akit nem lehet világnézetében befolyásolni, mert mindent maga gondol meg, semmit se fogad el csak azért mert a többség így gondolja.
--Abszolút ateista vita 2020. április 6., 19:46 (CEST)
felelet
A kérdésedre nem tudunk válaszolni!
Ha nagyon foglalkoztat a válasz, akkor neked kell megállapítani!
Mondjuk, kamasz korod óta van néhány ismerősöd! Először a szűkebb-tágabb család. Azután az osztálytársaid, a tanáraid (az általános iskolából, a középiskolából). A szomszédok. A gyakran látott útitársak. A mindennapos üzletek dolgozói. És még sokan. Legalább 100 ember. (De lehet, hogy még több, hiszen semmit sem tudok arról, még milyen körökben fordulsz meg.)
Hányról tudod, hogy hozzád hasonlóan gondolkodik? Ahány személyről tudod, körülbelül annyi százalék az arányuk. :Egyébként a dolgod nehéz, mert ugyan elég sokan vannak az ateisták, csak ezt nem szokás magukról hangoztatni. Miért is tennék? Magánügy. Ilyesmit az ember jól csak a jól ismert ismerőseiről tud (barátjáról, haragosáról, mindegy).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. április 6., 22:04 (CEST)
"Hányról tudod, hogy hozzád hasonlóan gondolkodik?"
0 (Nulla). Abszolút ateista vita 2020. április 6., 22:36 (CEST)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések


Faludi Károly a. polgármester[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit rövidit az a.?
- - Globetrotter19 vita 2020. április 8., 11:41 (CEST)